Маша Илиева

Мария /Маша/ Илиева е родена в София. Започва да се занимава с балет от 8-годишна. На 10 години е приета в Държавното Хореографско Училище – София в класа на примабалерината Цвета Джумалиева. Следващата година Маша е изпратена като особено талантливо дете да продължи образованието си в световноизвестната Академия „Ваганова“ в Санкт Петербург (тогава Ленинград). В продължение на 7 години нейни педагози са били Мария Боярчикова, Людмила Белская, Ирина Трофимова и известната руска балерина и педагог Фея Балабина.

%d0%bc%d0%b0%d1%88%d0%b0-2След завършване на образованието си е приета в кордебалета на Софийска Народна Опера. Още от първия сезон й е поверена солова изява в балета „Дон Кихот“. През следващите години танцува солà във всички балети от репертоара на Операта.

Печели конкурси в Добрич: „Национална среща на младите таланти“ – 1985г. в гр. Добрич и Международен балетен конкурс „Варна-86“. Следва първата главна роля – Маша от балета „Лешникотрошачката“ където е избрана лично от Юрий Григорович (тогава директор на Болшой балет), за премиерния спектакъл.

От 1990г. Маша Илиева е назначена за примабалерина. Оценена е от публиката и критиката като балерина с изрядна техника и особено силно артистично присъствие. Създава по свой начин образите на Одета – Одилия, Жизел, Силфида, с което допринася за осъвременяването на тези роли. Най-добрите й роли са Жизел, Китри („Дон Кихот“) и мадам Ортанз („Зорба гърка“).

%d0%bc%d0%b0%d1%88%d0%b03Паралелно със сценичната си дейност Мария Илиева се изявява успешно и като балетен педагог. Нейни ученици печелят престижни награди в Люксембург, Варна, Добрич.

От 1999г. е преподавател в НМА „П. Владигеров“ – специалност балетна режисура и педагогика, а от 2008г. и в специалност класическо пеене.

През 2007г. защитава дисертация на тема „Аспекти на практическото обучението по балет на деца от 3 до 7 години“ и получава научна степен „Доктор“. През 2010г. защитава титлата „Доцент“.

В периода 2001 – 2003г. е художествен ръководител на Националния балет – София. В този период българският балет за първи път се среща с творчеството на Баланчин, поставя се оригиналната постановка на „Силфида“, дава се възможност на млади хореографи да творят на професионална сцена.

През 1995г. започва работа в ДК „Средец“, където ръководи балетна школа, наречена по-късно балетна школа „М. Илиева“.

През 2000г. регистрира трупата „Младият балет на България“, с която осъществява няколко турнета в страната и едно участие на фестивала „Охридско лято“ в Македония. Със същото име е и Сдружението с нестопанска цел, чрез което се подпомага дейността на талантливи хора в областта на танцовото и оперно изкуство.

В момента работи като репетитор в Софийска опера и балет, където през ноември 2014г. бе режисьор – постановчик на суперпродукцията „Спящата красавица“.

%d0%bc%d0%b0%d1%88%d0%b01