Салса

Салса музиката е компилация от типични африкански, кубински и други латиноамерикански ритми, които се достигнали Ню Йорк. Стъпки на танца салса, които се танцуват произлизат от кубинската музика сон, влияние оказват и много други кубински танци като мамбо, ча, гуарача, чангуи, лукуми, пало монте, румба, ямбу, абакуа, компарса и др. По-наблюдателните могат да открият и някои суинг елементи. Правила за това как се танцува салса няма, макар че съществуват множество стилове – кубински, ню йорк, LA, колумбийски стил, пуерто рико, руеда, на клаве.

Cuban style – още известен и под името „Casino salsa“, този стил се отличава със сложните движения с ръце. Поради неясни причини, кубинците изглежда се раждат с изключително гъвкави стави, които им помагат да изпълняват тези сложни финтове. Главата ви ще се замае не само от плетениците с ръце и шеметните завъртания, но и от ритмичното и много секси движение на тялото.

NY Style – В Ню Йорк се е зародил един уникален стил в салсата. Това е един от най-популярните стилове в салса света. Причината за популярността на този стил салса, е че той изглежда великолепно. И за да сме по-точни, той прави жената да изглежда страхотно. Характера на движенията са стилни, а жената е в центъра на танца. Жените го обичат поради вниманието, което получават, а мъжете, защото харесват половинките си да изглеждат страхотно!

Танцът салса танцуваме на музика с повтарящ се ритъм от осем удара, т.е. два такта по четири удара. Салса схемите обикновено имат по три стъпки на всеки четири удара, като един се пропуска. Пропуснатият удар често се маркира с потропване, ритване, свиване и т.н.

За повече информация относно един от най-известните стилове танци се обърнете към инструкторите на Dance Academy, които ще намерите в нашите танцови училища.